Efter att ha sett en åttasidig tärningsskål användas på ett konvent så bestämde jag mig för att sådana borde jag kunna snickra själv. För att göra något eget av det och för att åttasidigt ser ganska fyrkantigt och tråkigt ut gjorde jag alla utom den allra första skålen sjusidiga. I början kändes formen konstig, men jag fortsatte att göra dom så och nu är jag van vid dom. Jag har under åren experimenterat med olika träslag och kombinationer.
Oftast när jag använder tärningar så är det till ett spel som har en spelplan mitt på bordet. Då är det trångt och krångligt att flytta runt en stor skål, så jag började göra set om mindre skålar. Första varianten bestod av tre skålar som var lite för små. Numera består ett set av två lite vidare skålar. det är också ganska vanligt att skålarna används att ha spelkomponenter i till spel som inte använder tärningar.
Det här är den alla första skålen jag tillverkade 2009. Som du ser har den väldigt låg och tunn sarg. Det är också den enda skålen jag någonsin gjort som är åtaasidig. Alla därefter har varit sjusidiga!
Dessa två set är gjorda i oljad alm. Det ena med blå konstmocka i botten och det andra med ”pokerbordstyg”.
En variant i oljad ek med röd konstmocka.
Med dessa set provade jag att sätta konstmocka även på insidan av sargen. Jag kallar dom för ”deluxe”. Denna är i oljad ek med sandfärgad konstmocka. Jag har även gjort ett liknande set med tunna ljuddämpande gummiplattor mellan träet och tyget på specialbeställning åt en kille som har hörselproblem och ville kunna rulla sina tärningar ljudlöst.
Det här är en stor skål avsedd att använda till tex DubbelYatzy, vanlig Yatzy eller Roll Through the Ages. Den är gjord i oljad ek med pokerbordsduk i botten. Under duken ligger stegfoam av typen man använder under laminatgolv. Det ger en ordentlig studs.
Ibland använder jag andra material än det vanligaste, ek. Alm har ni sett ovan och även asp. Dessa är gjorda i Björk. Att det är en så tydlig och mörk ådring beror på att planken som nysågade och mycket fuktiga låg tätt ihop och möglade. Efter att de torkat är allt mögel dött, så de är inte någon hälsofara, men det blev ett väldigt vackert trä.
Ett set med tre skålar gjord på beställning. De två minsta skålarna är av samma storlek som ett normalt två-set. Den tredje är lite större än de andra två, så de passar i varandra.
Skålarna är gjorda att passa i varandra för att ta mindre plats när man inte använder dom.
Här är ett set gjort på beställning med Star Wars X-wing Rebel och Imperial loggor. Jag har använt tygmärken med loggorna på och gjort ett passepartout av gummimatta runt dem för att få en hyfsat plan botten.
Likkisteformade skålar specialtillverkade till spelet Village Attacks. Det svarta setet är det enda jag har målat någonsin. Det innebär en hel del merarbete och är svårt att få snyggt. Jag har klarlackat flera lager ovanpå den svarta färgen och sedan polerat med stålull och olja, som jag brukar göra med lackade saker, för att få en mycket slät matt yta. Träet är i båda seten Asp.
Självklart passar de i varandra i set om två.
Olika varianter av tärningsskålar går att köpa i butikerna Dragons Lair eller Alphaspel, båda i Stockholm. Vad som finns på lager varierar väldigt mycket eftersom det här är en hobbyverksamhet och jag inte alltid hinner med efterfrågan.