Specialbeställningar

Johans scoreboardsSjälvklart gör jag saker på beställning. Här är en bild på en poängbräda som jag tillverkade i sex exemplar till en speldesigner som använder den till prototyparbete när han designar spel.

Nedtill på bilden ses en nästan färdig bräda, det är bara gavlarna som ska limmas på. Den ljusa listen till vänster går att skjuta loss och bytas. Du ser hur den är gjord på biten ovanför. En helt färdig bräda har numrering på listen för hålraderna (1-10) och varje brädas list har en egen färg som representerar spelarens färg. Hålraden ligger löst och skulle kunna bytas mot en med en annan layout. Nedan hålraden är det meningen att designern ska lägga olika pappbrickor beroende på vilket spel brädan används till. Sen sätter man peggar i hålen för att markera aktuella värden.

Bilden visar tydligt en del av de steg som användes för att göra brädan. Överst är ett block som jag borrat ur. Sen är det bara att skiva blocket så får man fler brädor på en borrning. Tyvärr går det inte att borra djupare än kanske 2-3cm, sen börjar borret böja sig, eftersom det roterar och skär åt ett håll. Så man får borra, skära till och borra igen, men det blir ändå mindre borrande än om jag gjort sex separata brädor som jag borrat var för sig.

Brädan med urfasningen som hålbrädan ligger i fräste jag ur en lång planka som jag sedan kapade upp i lagom längder. Poänglisten är som synes också gjord av längre lister som kapats till. Spåret som den vita listen går i har fasade kanter så listen sitter fast. Listerna har sedan målats i olika färger för att markera spelarens färg.

Det mörka träet är ek och det ljusa asp. Poänglisterna är lackade och polerade med olja och fin stålull, alla andra detaljer är oljade (på en färdig bräda, på denna bilden är allt obehandlat).

Ibland gör jag större saker, som tex möbler.

Det här är en sängavel som jag gjorde på beställning åt ett par vänner.

IMG_0624IMG_0626IMG_0729
De första två bilderna visar gaveln under konstruktion. Här kan du se hur den är gjord. Brädorna på framsidan är golvbrädor i ek som är gjorda att se ut som gamla däcksbrädor på ett skepp. I gavlen finns inbyggda eluttag för lampor eller telefonladdare. Du ser dom på sidorna. Fururamen som på sista bilden är obehandlad ska betsas svart, men det får beställarna göra själva.

DSC_0825.jpg

Här är ett kortställ till spelet Western Legends. Framsidorna på facken är av klar akrylplast så man kan se hela korten. Bakom ser du originalstället i kartong.