The Ogels: Building a Tower

lådfrontIMG_0117bräde-sand

Det här är än så länge bara en prototyp.

Spelet finns dock upplagt på boardgamegeek!

2016 var spelet med i Korean Board Games Design Contest och kom till final!

Det här är ett spel som går ut på att bygga det högsta tornet. Bygger gör man med byggklossar i plast i åtta olika färger.

Byggklossarna plockas under spelets gång från en låda med 6 x 6 fack där endast några fack är tillgängliga i varje spelomgång. Vilka fack som är tillgängliga slumpas med tärningar. I förberedelserna läggs byggklossarna i lådan som skakas upp-och-ned. När lådan vänds rätt fördelas klossarna i de olika facken.

Från en lek med ”byggorder” läggs en rad med fyra tillgängliga order och ovan den två rader med framtida byggorder.

Varje spelare får sex handlingskort numrerade 1,2,2,3,3,4, några specialkort och en basplatta i sin färg att bygga på.

Spelet spelas i sex omgångar. Varje omgång börjar med att varje spelare hemligt väljer en av sina sex handlingskort. Alla visar sedan vilket kort de valt och får lika många handlingar som siffran på kortet. Det valda kortet sakas efter omgången är slut och får inte användas igen.

Spelarna turas om att välja en av följande tillgängliga handlingar:

– Ta byggklossar från ett av de tillgängliga facken.
– Ta en byggorder och bygg enligt den (men du behöver ju först ha de klossarna). När ett kort används flyttas de ovanför ned ett steg och det nedre blir nu tillgängligt. Fyll på med ett kort högst upp.
– Saka alla byggorder i nedre raden, flytta ned de övre raderna och fyll på högst upp.
– Slå om tärningarna och flytta flaggorna som visar vilka fack som är tillgängliga.
– Passa (gör ingenting).

I slutet av varje omgång slår man om tärningarna och flyttar alla flaggor för att göra nya fack tillgängliga. Rensa raden med tillgängliga byggorder, flytta ned de övre raderna och fyll på den översta raden.

Vissa byggorders är speciella på det sättet att man bygger inte förrän i slutet av spelet och låter dig bygga beroende på hur ditt torn ser ut (färger, mönster).

Vissa byggorder använder grannens byggstenar, kanske till och med tagna ur hans torn. Vissa order möblerar om i ditt eller andras torn eller låter dig sätta in byggklossar mitt i tornet. Det finns också kort som istället för att låta dig bygga manipulerar handlingar på ett eller annat sätt.

Högst torn när spelet är slut vinner.

Grafiken är designad av Agnes Forsell.